muf18 |
Wysłany: Sob 21:33, 18 Lis 2006 Temat postu: Bażant po generalsku-przepis |
|
Składniki:
Bażant, tłuszcz do pieczenia, 150 ml białego wytrawnego wina, 100 ml śmietany, 15 dag cytryny, 10 dag cebuli, 1o dag selera, 10 dag marchwi, 3 dag rodzynek, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i goździki do smaku.
Wykonanie:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. następnie związać nogi, polać tłuszczem i piec skrapiając winem, potem wytworzonym sosoem. Wrzywa umyć, obrać, opukać, pokrajać w paseczki, dodać do bażanta pod koniec pieczenia. Cytrynę umyć, sparzyć w wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Po upieczeniu pokroić bażanta na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ryżem i sałatą zieloną.... |
|